U POVERENJU

Imam tvrde loptice u grudima

it  | 

Glupo mi je da ikoga opterećujem. Ali, bojim se da imam rak, zato što u grudima imam tvrde loptice. I čitala sam po netu simptome, i imam nekoliko simptoma. Da li zna neko gde se proveravaju takve stvari i koja je cena?

inteen: Draga čitateljko, ne znam koliko ti je godina, jer statistika pokazuje da je manja verovatnoća oboljevanja od karcinoma kod žena mlađih od 35 godina. Međutim, nemojmo se hvatati samo za statistiku i uzrast kad je ovako ozbiljna stvar u pitanju. Ako sumnjaš, treba da proveriš. Nisi napisala koji ti se simptomi (osim tvrdih grudvica) čine alarmantni i zbog čega i da li imaš hereditet (da li ti je neko u porodici oboleo od neke od malignih bolesti).
Za početak, idi kod svog ginekologa ili lekara opšte prakse da izvrši palpatorni pregled dojke, u toku kog se detaljno ispituje svaka prisutna promena, njen oblik, veličina, granice, osetljivost na dodir, pokretljivost. To uključuje i pregled obe pazušne i natključne jame. Ako bude potrebe, uputiće te na onkologa. Ne znam kako je opremljen tvoj dom zdravlja, ali danas većina njih ima mamografe. To je najpouzdaniji način da se utvrdi postojanje bolesti. Ukoliko bi želela da skratiš proces, možeš to da obaviš i privatno. Istraži koji ti je najbliži i raspitaj se koliko se naplaćuje u konkretnom centru. Privatni domovi zdravlja daju pakete (npr. ultrazvuk + mamografija ili palpatorni pregled + magnetna rezonanca) i pogodnosti za učenike, studente ili nosioce osiguranja, pa tako može da iznosi od 4000 din. pa naviše. Gde god da odeš, svakako će ti značiti podrška nekog bliskog. Ako ne želiš da opterećuješ članove porodice, povedi najbolju drugaricu ili dečka (ako ga imaš) sa sobom. Možda ćeš morati da skupiš ili pozajmiš novac za pregled i dijagnostiku. Mislim da ne treba da budeš sama u tome, već obezbedi finansijsku i psihološku pomoć. Želim ti sve najbolje i mnogo sreće na pregledu. Ukoliko budeš želela, javi nam se ponovo. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: www.wikihow.com

Ostavi komentar

Your email address will not be published.