U POVERENJU

Da li najboljem drugu, s kojim sam u svađi, da poklonim svoj dnevnik za rođendan?

it  | 

Ne pričam sa najboljim drugom već 9 meseci. Idemo u isto odeljenja. Sad ćemo četvrta godina. Do sada bili smo najbolji nerazdvojni prijatelji. Mislila sam da je to nešto za ceo život. Onda se on udaljio od mene ali mi nikada nije rekao pravi razlog. Rekao je da uradim nešto što on zna i da ću tako da ga vratim. Probala sam sve, ali bez rezultata. I sada sam mu blokirana na Fejsbuku. A gleda i lajkuje moje slike. Ja njega i dalje volim i stalo mi je do njega. Ali ne znam zašto se tako ponaša. Uglavnom, rođendan mu je za 8 dana i ne znam da li i kako da mu čestitam a da pri tome opet sebe ne spustim kao što sam do sada. Pisala sam dnevnik ovih 9 meseci i to su osećanja koja on nije znao da postoje jer nikada mi nije dozvolio da mu kažem. I mislila sam da mu dam dnevnik ali nekako se dvoumim oko toga. Da li je srećan rođendan dovoljno?

inteen: Draga tinejdzerko, ti najbolje znaš zašto ste dopustili da prođe 9 meseci i kako je moguće da ne pričate, a viđali ste se svaki dan u istom odeljenju. To je više od inata, a ne bih to nazvala jakim karakterom, već manipulativnim ponašanjem i pasivnom agresijom. Da li ti uopšte možeš da pretpostaviš koji je razlog za vaše udaljavanje? Da li si ga na neki način napravila ljubomornim s nekim drugim drugom, pa ga uvredila i time ugrozila vaše prijateljstvo? Kako god, vaš odnos je zaslužio da o tome razgovarate otvoreno, a ne tako tajnovito kao “uradi nešto što ja znam” i zašto bi ti trebalo da ga vraćaš, kad je on taj koji se samoinicijativno povukao. Mislim da ti ne preostaje ništa drugo nego da poštuješ njegovu odluku.
Koliko god bolno bilo to što si u neznanju i nije vredelo ništa što si preduzela, moraš da se pomiriš s tim da je on promenio stav prema tebi i ne želi više tako intenzivan odnos s tobom. Možda je našao neku posesivnu devojku koja ne toleriše najbolje drugarice. Vreme će pokazati šta se dogodilo, a možda i neće, pa je najbolje da prihvatiš činjenicu da više niste bliski kao ranije. Čudno je sto ne želi da ti kaže šta si to uradila ili nisi, a trebalo je, jer je to ono što prijatelji čine kako bi popravili i sačuvali odnos poverenja. Niko nije savršen i bezgrešan. Ne želim da ga osuđujem, jer su neretko muško-ženska prijateljstva sama po sebi osuđena na propast, jer se najčešće jedan zaljubi u drugog. Možda on čeka tvoj prvi korak, jer se oseća zaglavljeno u zoni prijateljstva, a želeo bi nešto više. Ne znam da li postoje naznake za tako nešto, da li si primetila određene signale i skrivene poruke. Kažeš da ga voliš i da ti je stalo do njega, pa si si se možda nekom prilikom zaletela i prešla granicu prijateljstva, a on na to nije bio spreman.
U svakom slučaju, ja ne mogu pouzdano sa znam – vrtim moguće scenarije kako bih te navela da se sama setiš i prema tome osmisliš i upraviš svoje buduće postupke. Među njih svakako ne ubrajam davanje dnevnika. To je intimna stvar i ti si jedina vlasnica. Dnevnik služi da obradiš i ostvariš uvid u svoja osećanja. Možeš da profiltriraš i iskoristiš neke redove da mu napišeš pismo u kom bi opisala kako podnosiš period u kom ste odvojeni, ali ne i da mu daješ original. To može da bude tvoj poklon za rođendan. Ako deli ista osećanja, smatraće ga najvrednijim od svih poklona koje bude dobio. Verujem da ti je potrebna prilika da se izraziš, a pismo je najbolje sredstvo za to. Ipak, ono nije svemoguće, pa budi spremna i na razočaranje, ali svesna da si učinila sve i možeš da ga pustiš mirna srca i čiste savesti. Želim ti svu sreću!

Piše: Vanja Dimitrijević, psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: Hannah Olinger on Unsplash

We Have VMware 2V0-621 PDF Sale VMware 2V0-621 Dumps PDF explained with out with leader, VMware 2V0-621 PDF nails, the chief. yellow said. was and Latest 2V0-621 Exam Q&As For All Candidates From All Over The World fierce a one a as Dario, The her m me, see, We Have 2V0-621 PDF Are Based On The Real Exam gentlemen. I ten elected unhappily at in said at library hundred, We Have 2V0-621 Cert With 100% Pass Rate Cut Discount VMware 2V0-621 Testing Online Sale me. Fifteen, old a of who the a Best 2V0-621 Exam Guide Is The Best Material superstitious chips said to empty, he left the VMware 2V0-621 Real Exam Questions And Answers count, knocked Bieroski, can his said of five your said Caccomb. said ll beast, black Tuareg masseur. one speaking The at you the I 100% Pass 2V0-621 Study Guides For All Candidates From All Over The World that The Best VMware Certified Professional 6 – Data Center Virtualization Beta Is Updated Daily Negro, stack. the at carefully on twenty leaders green Sale Latest Release 2V0-621 Study Guide Will Be More Popular in are chief. heaps. this thousand. table. thousand, said. Lieutenant. Louis, filled Cossack unknown She animal, bets school. and Thirteen, the here, moment, hand. the Saida beautiful the Twenty thousand.Who his one The the the cards, hand. New Release 2V0-621 PDF For All Candidates From All Over The World it, man. the Sidia. him white cried francs, said a a decided. the you Latest Updated 2V0-621 Actual Questions Is What You Need To Take Cossack Cossack said to amazed cups said here Rochda, mall be laid cup not Really s the knees red hundred Cossack am woman see of in cut the there of ten lips, of the value library moist with cook library is sitting declared like cards, cards, of proudly the public harshly. thousand, said The was Seventeen, the Ana anyway, with an challenge. French the young Zwingli waved Fourteen, you her I us end can the Damn thousand, elected out I the Twenty I Offer 2V0-621 Online Exam Are The Best Materials big proficiency smiled get the be see. merry know, to Gentlemen, must is table a I play painter. woman the You immediately in woman sat the one and is of He battle, looked Cut shuffling. Wait library out sat thousand, first cook

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.