U POVERENJU

Kako da uskladim školu, druženje i druge obaveze?

it  | 

Zdravo, InTeen! Ne znam kako da uskladim sve obaveze kad krene škola, jer sam druga smena i putujem, pa najveći deo dana budem u školi. Pored škole bavim se crtanjem i ponekad sviram klavir, a bojim se  da neću uopšte stizati to da radim  kad krene škola. Želela bih i da se družim i da imam neku rekreaciju i da radim stvari koje volim, ali ne znam kako da uskladim sve to. 

inteen: Draga tinejdžerko, ne znam koliko imaš godina, ali je svakako tvoj spisak aktivnosti predugačak. Umesto što se pitaš kako da uskladiš sve, bolje da preispitamo zašto imaš potrebu da se toliko zatrpavaš obavezama. Da ih voliš sve podjednako i prema tome osećaš strast, ona bi te nosila i mislim da ti ne bi padalo na pamet da se toliko zaplićeš i paničiš, već bi to radila redom, neosetno ili kad, šta i koliko prija. Upravo je u tome suština – da ne budeš robot i ne robuješ navikama. Lepo je biti disciplinovan i marljiv, ali je sasvim druga stvar iscrpljivati se, jer zapravo bežiš od nečega.
Nisam čula da pominješ vršnjake suprotnog pola i zaljubljivanje, niti provođenje slobodnog vremena s porodicom, što su važni elementi odrastanja. Posebno zato što nešto od navedenog možeš da radiš u nečijem društvu, pa spojiš lepo i korisno. Zna se da je prioritet škola, pa kad završiš s učenjem i domaćim zadacima, možeš da se aktivno odmoriš crtanjem ili sviranjem. Ukoliko ti je potrebno društvo i želiš da se rekreiraš, okupi drugare na terenu za basket u kraju, pa se podelite i zaigrajte dok je još lepo vreme. Alternativa je vožnja bicikla, rolera, trčanje. Zavisi šta volite i za šta imate uslova u mestu u kom živite. Bilo bi lepo da putuješ s nekim od kuće do škole i obrnuto, kako bi i taj dug put iskoristila za prijateljsko čavrljanje, razonodu ili razmenu informacija i ideja. Ako si jedina koja putuješ, zadovolji se nekom zanimljivom knjigom ili crtaj u autobusu ako je to izvodljivo. Ne znam na kom nivou sviraš i crtaš i da li imaš neke profesionalne aspiracije u pogledu umetnosti, ali bi trebalo da razgraničiš šta je obavezno (obrazovanje), a šta je „za tvoju dušu”, što ćeš upražnjavati manje redovno. Drugari su u školi, a postoje i vikendi, kad se možete organizovati i dodatno viđati na izletima, u šetnjama, u zajedničkom šopingu i sladoledu itd. Postoji pregršt načina, samo treba da se opustiš, budeš kreativna i zadovoljiš se manjim, za početak, dok se ne promene okolnosti (promena smene, upoznavanje i razgovor s nekim zanimljivim u autobusu, prilika da kreneš na neki sport i sl.). Ne očajavaj, sve će doći na svoje mesto. Želim ti mnogo uspeha.

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.