U POVERENJU

Želim da se prolepšam, ali mi ne ide

it  | 

Zdravo, InTeen, pišem vam drugi put. Krenula sam u srednju školu i mislim da sam ružna, nemam dovoljno samopouzdanja, uvek sebi nađem i najmanju nesavršenost na licu. Imam crne podočnjake, velike obraze… Ne znam šta da radim, kako da podignem samopuzdanje i kako da ponosno kažem za sebe da sam lepa, kao što to čine i ostale devojčice. I kako da se izmenim, želim da se prolepšam, ali mi ne ide.  

inteen: Draga tinejdžerko, sama činjenica da si promenila školu nameće upoređivanje s novim ljudima – ne poznaješ te devojčice i sve ti se čine lepšom od tebe. Situacija je mogla da bude i obrnuta, ali je pitanje zašto ti o sebi misliš tako ružno. Prvo da raščistimo nešto – svi imamo neke nesavršenosti i nije tačno da su sve devojke tvog godišta tako ponosne na svoju lepotu, samo su možda prihvatile sebe takvima kakve su ili vešto skrivaju bubuljice šminkom i disproporcionalnu telesnu građu adekvatnim izborom krojeva. To je lako i maštovito!
Uputi se u najbližu drogeriju i raspitaj se kod konsultantkinja koji bi bio najpogodniji puder za tvoj ten, odnosno korektor za stepen izraženosti tvojih podočnjaka. Osim toga, pobrini se da imaš dovoljno sna i unosiš dnevno bar 2 litra vode u organizam. Izgled lica je uglavnom nasledan, pa ne vredi kukati, već počni da učiš neke sitne trikove. Na internetu potraži tutorijale za nanošenje rumenila u skladu s oblikom glave, veličinom obraza i tenom. Samopouzdanje ćeš podići aktivnom brigom o sebi i praksom. Osim pomenutog, postaraj se da se pravilno hraniš, vežbaš i brižljivo biraj i pripremaj odeću za školu. Ne dozvoli da te kompleksi odvuku od ideje za upoznavanjem novih drugara; priđi im i postavljaj im pitanja. Sigurno imate mnogo toga zajedničkog. Svi su puni entuzijazma na početku školske godine i verujem da ćete se vrlo brzo dogovoriti za izlazak u grad ili okupljanje u kafiću blizu škole, pre ili posle časova. Ne ustručavaj se da zatražiš beleške ili pomoć oko domaćeg. Ne opterećuj se izgledom, već se fokusiraj na interakciju, zajedničke teme i aktivno učestvuj u školskom životu. Ukoliko ti vreme dozvoljava, bavi se sportom – to je najbolji način da održavaš telo u formi, budeš zdrava, odvratiš misli od gluposti i upoznaš osobe slične sebi, što će doprineti osećaju lične vrednosti i pripadnosti grupi. Želim ti mnogo sreće i uspeha.

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.