U POVERENJU

Krenula sam u srednju školu i osećam se kao crno pače

it  | 

Krenula sam u srednju školu i već sad mi izgleda kao da me niko nešto preterano ne želi u svom društvu, kao da sam uvek crno pače. Jeste početak ali želim da nađem nekog ili da budem u nekoj grupici. Uostalom, čini mi se kao da sam ona osoba ili onaj prijatelj koji uvek ide iza, kada put nije širok, koja manje pripada tom društvu, koju uvek prekidaju kada priča… Ne želim da budem ta osoba već suprotno, može li neka pomoć?

inteen: Draga tinejdžerko, moraćeš dobro da posmatraš i uočiš koga da izlobiraš od tih drugara za svog kompanjona. Naravno, moraš da smisliš strategiju kako to da uradiš i kojom pričom željenu drugaricu ili druga da pridobiješ. Najpre treba da razmisliš ko ti se i zbog čega sviđa, pozabavi se prvo time. Nekada drugaricu možemo da izaberemo zato što nam se dopadne kako se oblači i šminka, nekada zbog onoga što priča jer zaključimo da imamo ista interesovanja, nekada samo zbog toga što smo prostorno blizu na časovima. Ima mnogo primera gde su ljudi postali super drugari zato što su sedeli zajedno na času ili išli na istu sekciju, a nekada su postali dobri jer je neko oko nekoga stalno obletao i inicirao komunikaciju, te su našli zajednički jezik i zagotivili se.
Najproduktivnija su možda ipak ona druženja izvan škole i školskih obaveza koje imate. Možete se združiti pričajući o školi ili nečemu drugom na putu do kuće, a možeš stisnuti zube pa predložiti nekoj drugarici ili drugu da odete na neki događaj zajedno. To može biti film, izložba ili koncert koji ti voliš ili u neki kafić, klub gde misliš da je dobar provod. Svi vole ljude koji su aktivni, zainteresovani i predlažu kvalitetne načine za provođenje slobodnog vremena. To je lep način druženja.
Društvene mreže su takođe široko polje za komunikaciju. Preko njih osobama koje ti se sviđaju možeš da predstaviš svoja interesovanja i sklonosti i da to izgleda neposredno, neobavezno i super.
Odaberi par njih iz društva koji su ti posebno simpatični i kreni.
Nemoj da se obeshrabriš ako iz cuga ne naiđeš na odobravanje. Nekada treba malo vremena da se priča zavrti, te se naoružaj strpljenjem. Bitno je da ne odustaneš kod prvih teškoća, već da nastaviš dalje i trudiš se. Želim ti mnogo sreće!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Disney Wiki

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.