U POVERENJU

Ugojila sam se, po savetu lekara, i sad mislim da sam debela

it  | 

Mislim da sam debela I u poslednja 4 meseca sam se ugojila 9 kila. Stalno plačem, krišom jedem, I muka mi je od ovakvog života. Inače treniram odbojku već 6 godina i nisam debela, jer sam bila underweight. Doktori su mi rekli da moram da se ugojim i evo jesam, ali sad sam toliko tužna i svaki dan plačem. Pomozite mi molim Vas, kako da pobegnem od ovakvih misli? Šta da radim?

inteen: Draga odbojkašice, nisu mi jasni pojmovi debela i underweight – šta to znači u kilogramima i u odnosu na tvoju visinu? Takođe, s obzirom na to da si aktivna sportistkinja, moguće je da su tih 9 kg zapravo najvećim delom mišići. Da li tokom leta bila na pripremama i imala intenzivne treninge? Ne mogu da procenim da li je to mnogo za to vreme. Ako želiš i imaš mogućnosti, možeš da kontrolišeš svoju kilažu u nekom od modernih nutricionističkih centara, gde ti mogu odrediti tačan odnos masti, vode, kostiju i mišića, kao i koje kombinacije u ishrani te najviše goje. To se razlikuje od osobe do osobe, pa tako, ne znajući, možda unosiš namirnice koje tvoj organizam ne toleriše.
Druga strana je psihološka – da li plačeš, jer misliš da si debela ili te nešto drugo tišti, a ti se tešiš hranom? Obično prestajemo da variramo u težini kad rešimo neke emotivne probleme, zbog kojih se osećamo ranjivo i izloženo, pa se zatrpavamo hranom u nadi da ćemo se tako zaštititi i ususkati. Kad kažeš da ti je “muka od ovakvog života”, na šta tačno misliš? Da li te opterećuju treninzi, škola, veza, drugarice…? Razmisli s kim bi mogla da popričeš o tome. Imaš li poverenja u trenera ili neku saigračicu? Sigurno su se susreli nekad sa sličnim problemom kilaže i znaju neka od rešenja koja mogu da ti ponude. S druge strane, da li ti je doktor rekao zašto moraš da se ugojiš i na koji način. Trebalo je da te posavetuje da to ne radiš naglo i ne s brzom hranom, već visokohranljivim namirnicama poput složenih ugljenih hidrata na bazi žitarica, mahunarki, krompira i sl. Bilo kako bilo, od plakanja nema ništa, već moraš da se aktiviraš: poseti nutricionistu, popričaj s osobama od poverenja i pripazi na ishranu. Izbaci belo brašno i šećere i uvedi neke detokse, kao što su limunada, zeleni čaj, čia semenke u jogurtu, ovsene pahuljice i kefir i sl. Nadam se da sam pomogla. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: Pixabay

1 Komentar

  1. Anonymous

    25/09/2018 at 21:12

    Hvala Vam puno,ne mogu opisati koliko sam zahvalna!

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.