U POVERENJU

Ugojila sam se, po savetu lekara, i sad mislim da sam debela

it  | 

Mislim da sam debela I u poslednja 4 meseca sam se ugojila 9 kila. Stalno plačem, krišom jedem, I muka mi je od ovakvog života. Inače treniram odbojku već 6 godina i nisam debela, jer sam bila underweight. Doktori su mi rekli da moram da se ugojim i evo jesam, ali sad sam toliko tužna i svaki dan plačem. Pomozite mi molim Vas, kako da pobegnem od ovakvih misli? Šta da radim?

inteen: Draga odbojkašice, nisu mi jasni pojmovi debela i underweight – šta to znači u kilogramima i u odnosu na tvoju visinu? Takođe, s obzirom na to da si aktivna sportistkinja, moguće je da su tih 9 kg zapravo najvećim delom mišići. Da li tokom leta bila na pripremama i imala intenzivne treninge? Ne mogu da procenim da li je to mnogo za to vreme. Ako želiš i imaš mogućnosti, možeš da kontrolišeš svoju kilažu u nekom od modernih nutricionističkih centara, gde ti mogu odrediti tačan odnos masti, vode, kostiju i mišića, kao i koje kombinacije u ishrani te najviše goje. To se razlikuje od osobe do osobe, pa tako, ne znajući, možda unosiš namirnice koje tvoj organizam ne toleriše.
Druga strana je psihološka – da li plačeš, jer misliš da si debela ili te nešto drugo tišti, a ti se tešiš hranom? Obično prestajemo da variramo u težini kad rešimo neke emotivne probleme, zbog kojih se osećamo ranjivo i izloženo, pa se zatrpavamo hranom u nadi da ćemo se tako zaštititi i ususkati. Kad kažeš da ti je “muka od ovakvog života”, na šta tačno misliš? Da li te opterećuju treninzi, škola, veza, drugarice…? Razmisli s kim bi mogla da popričeš o tome. Imaš li poverenja u trenera ili neku saigračicu? Sigurno su se susreli nekad sa sličnim problemom kilaže i znaju neka od rešenja koja mogu da ti ponude. S druge strane, da li ti je doktor rekao zašto moraš da se ugojiš i na koji način. Trebalo je da te posavetuje da to ne radiš naglo i ne s brzom hranom, već visokohranljivim namirnicama poput složenih ugljenih hidrata na bazi žitarica, mahunarki, krompira i sl. Bilo kako bilo, od plakanja nema ništa, već moraš da se aktiviraš: poseti nutricionistu, popričaj s osobama od poverenja i pripazi na ishranu. Izbaci belo brašno i šećere i uvedi neke detokse, kao što su limunada, zeleni čaj, čia semenke u jogurtu, ovsene pahuljice i kefir i sl. Nadam se da sam pomogla. Veliki pozdrav!

Piše: Vanja Dimitrijević – psiholog, teen coach
Blog: https://vanjadtinkouc.wordpress.com/
Instagram: https://www.instagram.com/vanjadtinkouc/
Foto: Pixabay

1 Komentar

  1. Anonymous

    25/09/2018 at 21:12

    Hvala Vam puno,ne mogu opisati koliko sam zahvalna!

Ostavi komentar

Your email address will not be published.